Никола Радлев е роден на 17 април 1947 г. Наричан по

...
Никола Радлев е роден на 17 април 1947 г. Наричан по
Коментари Харесай

Никола Радлев, вкарал гол на Интер, пред ТОПСПОРТ: За ЦСКА, трансфера в Левски, миналото и настоящето

Никола Радлев  е роден на 17 април 1947 година Наричан по прякор Киш, той е някогашен български футболист, бранител и отбранителен халф. Играл е за ЦСКА, Черноморец (Бургас), Левски (София) и Пирин (Благоевград). Има 276 мача и 23 гола в " А " група.

През 1966 година е притеглен в ЦСКА, където остава два сезона. През 1966/67 с " армейците " доближава до полуфинал в Купата на европейските първенци, като взе участие в 5 мача от европохода. На 26 април 1967 година се разписва в реванша от полуфинала с Интер, който приключва 1:1 на стадион " Народна войска ". В " А " група за ЦСКА изиграва 42 мача и бележи 4 гола.

Той живее от дълги години в Австрия. Вчера изненада ЦСКА и пристигна да гледа онлайн мача против Черно море. На полувремето се съгласи да даде изявление за ТОПСПОРТ

Г-н Радлев, по кое време последно гледахме мач на ЦСКА на стадиона? 

- Миналата година си бях в България и гледах втория тим на ЦСКА, воден тъкмо от Стамен Белчев. Играха против Левски на стадион " Българска войска ". Този тим не съм го гледал онлайн. Но по малкия екран виждам ЦСКА постоянно. Трябва да се намерения по какъв начин да се прави селекция и да се търси съвременен футбол. Гледам ги в този момент, муден футбол... Не знам по какъв начин виждате нещата в България, само че подобен футбол не е на мода. Изоставаме доста в скоростта и издръжливостта. 45 години не съм работил друго, с изключение на в областта на футбола. Имам и Про лиценз за треньор.

Разкажете повече за работата си в Австрия?

- Винаги съм имал тим. Работил съм и във федерацията на Австрия. Много мои футболисти станаха и национални състезатели. Знам по какъв начин да се прави печеливш футбол. За сметка на доста хора, които схващат, и въпреки всичко вършат тук футбол. Вие ги знаете кои са. Важни са резултатите. Като няма резултати, значи не се работи вярно. Дали ще бъде от страна на футболисти, на треньори или управление. Нещо куца... Виждам един тим на Черно море, който показва почерка на Илиан Илиев. Знаят защо са пристигнали тук и може би ще го реализиран. 

ЦСКА беше пред закриване през 2015 година. Как преживяхте този тежък интервал?

- Тогава беше трагично време. Начело бяха Борисов и Иванов от Перник. Опитах се да оказа помощ. Аз съм и управител. Правя всичко за един тим - от децата до първия отбор. Бях в техния офис. Имах хубава връзка с британска компания, която можеше да влага 7 милиона. Но те не погледнаха съществено на нещата. Срещата беше проведена от някогашния арбитър Христо Ристосков. Той също е в Австрия дълги години. Помогнах му. Свиреше мачове и там, а след това същото направи и синът му. Наистина държи на футбола, също като мен. За страдание, не ни обърнаха съществено внимание. Гледаха да отбият номера. И по този начин повече не искам да се занимавам. Опитвал съм се и преди да върша някои неща в ЦСКА. Опитах и в Черноморец, тъй като играх и там 5 години. В Пирин пробвах... Но хората не са привикнали да идва различен да ги учи. А във футбола всеки ден идва нещо ново. Не го ли вземеш, изоставаш. Трябва да мислиш за утрешния ден. Добре, през днешния ден си победил. Но незабавно намерения какво ще правиш на следващия ден, с цел да победиш още веднъж. 

Как ще се оправи футболът ни?

- Трябва да има професионално отношение към футбола. Зя страдание то не е на огромно равнище в България. Футболът желае жертви. Ти взимаш доста от времето за твоето семейство поради спорта. Трябва да имаш и устойчиво семейство, което да те поддържа. Виждате какво е футболът за публиката в Англия. За футболисти и треньори също по този начин. Там се възхищават на играта. 

Защо се стигна до това ЦСКА още да не е сигурен за мястото си в Европа през идващия сезон?

- Има доста огромно текучество. Постоянно се сменят футболисти и треньори. Това не е положително за един тим. Когато имаш асове, ти би трябвало да ги запазиш, с цел да държиш равнище. Ето, взеха Каранга. Човекът има качества, обаче очевидно мислеше, че тук всичко е елементарно. И той като е направил нещо, не е нужно да прави повече. Не, би трябвало да покажеш още повече! Толкова години работя като треньор и разбирам тези неща. Направих 64 години във футбола. 

Ето, до нас са част от играчите отвън групата. Шеги и закачки от Бради Де Нойер и компания. Какво щяха да ви създадат генералите по Ваше време, в случай че не се класирате в Европа?

- Ами несериозно е, да... Защото те нямат концепцията какво значи ЦСКА. Те нямат концепцията какво е Левски... Това текучество на чужденци е трагично за българския футбол. Не че нямаме гении. Но би трябвало да се учим да упражняваме вярно. Да слушаме... Днес (бел. ред. вчера) бях на един мач на юноши. Футболист на 17 години вика на треньора и му споделя какво да прави. Чакай малко, къде се намираш ти?! От това се стартира във футбола - да има дисциплинираност. Не че нямаме гении. Някъде се губи нишката. ЦСКА е такава огромна школа преди време и в този момент. А трима-четирима са наши момчета, другите от чужбина. Не сме на равнището на Англия, с цел да вършим тези неща. Там знаем какви чужденци се взимат. 

На какво се дължи напредъка на австрийския футбол?

- Австрия направи доста. Знам по какъв начин се работи в детско-юношеския футбол там. 25 години бях координатор в техния футболен съюз. Знам какъв брой доста даде страната на футбола, Министерството на спорта. Те се класират на всички шампионати в последните 10-15 години. Независимо дали ще са мъгже, юноши, деца, дами... Над нас са. 

Вие вкарвате гол на Интер на полуфинал за КЕШ. Какво не доближи тогава на ЦСКА за край и за какво не успех там?

- Кои бяхме ние тогава за Европа и УЕФА? Просто съдиите направиха по този начин. А УЕФА позволи мачът да се играе в Италия. Причината - че имало комунистическо придвижване у нас. " Те са комунисти, те ще бъдат срещу Интер "... А Интер беше европейски първенец. Диктуваха модата, както в този момент прави Реал. Имаше 5-6 тима с доста положителни футболисти. Това вдигаше равнището на българския футбол. През същия сезон и Славия игра на полуфинал. Спартак от Пловдив играеше... Имаше Купа на Панаирните градове, Балканско състезание. Масовият футбол беше проведен. А в този момент вършат всякакви частни школа, но за какво ги вършат, никой не знае. 

С кои хора от Вашето време в ЦСКА поддържате връзка? 

- Бях съвсем с всички. С Аспарух Никодимов, с Пенев сме поддържали връзка. Със Стоянчо Йорданов. Маринчев до известно време. Моята работа в Австрия беше такава, че върша селекция през лятото и не мога да пристигам на отмора в България. Даже 10 години не се бях прибирал в България. 

Защо играхте и за Левски?

- След ЦСКА бях в Бургас. Направихме най-хубавото показване там. И досега нямат по-добро. Тогава победихме ЦСКА с 2:1. Те бяха огромния тим с Жеков и другите. В Левски отидох, само че управлението не ме одобри добре, макар че вкарах 9 гола. Дойде Дойчинов за треньор и сподели, че в Левски цесекари не му трябват. Топето Тодоров тогава играеше в Славия. Той го върна и сподели Радлев да си върви. Направих неточност, че не се върнах в ЦСКА, а можеше. А самата аудитория на Левски ме одобри добре. Аз бях титуляр в Левски, изиграх всичките 34 мача. Бях другар с всички. Вкарвах и голове, биех дузпите. Но по този начин реши треньорът и по този начин направи. 

Кога ЦСКА отново ще стане първенец? 

- Казах каква е повода да не стават първенци. Трябват хора с опит да основават тим, който да е на равнище. Нужно е да имаш хора с темперамент и морал. Всеки да си извършва отговорностите. Пожелавам успех на тези млади момчета, само че би трябвало и опитни хора. Трудно ще се получи без такива. Ще опитаме, пък да забележим какво ще стане... 
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР